Stelling van de dag, dinsdag 13 oktober 2020: Is het terecht dat de horeca volledig moet sluiten?

De horeca moet weer dicht in de strijd tegen het coronavirus. Ingewijden bevestigen dat het kabinet dat vrijwel zeker zal bekendmaken op de persconferentie die voor vanavond gepland staat. Is dat terecht en gaat die maatregel ons echt helpen om het coronavirus in te dammen?

Ook de verkoop van alcohol door winkels, zowel fysiek als online, wordt in de avonduren verboden. De extra beperkingen zouden twee weken moeten gaan gelden, meldt de NOS.

De zware maatregelen zijn maandagavond besproken in het Veiligheidsberaad. De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) zouden de horeca zien als een plek waar nog steeds veel besmettingen plaatsvinden, vooral onder jongeren. Die kunnen het virus dan weer overdragen op kwetsbare mensen.

‘Laten we een duidelijke maatregel nemen’

De sluiting van de horeca is een stevige maatregel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Er lag tot maandagavond nog een ander scenario op tafel voor de horeca, namelijk dat die eerder zou moeten sluiten, bijvoorbeeld om 18.00 uur.

“Maar tijdens het Veiligheidsberaad van het kabinet en de Veiligheidsregio’s is de knoop doorgehakt door de burgemeesters van de grote steden. Die zeiden: laten we nou een duidelijke maatregel nemen die ook nog eens makkelijk te handhaven is. Een totale sluiting maakt controle voor gemeenten veel eenvoudiger”, legt Van der Wulp uit.

De maatregelen die het kabinet vanavond zal presenteren tijdens de persconferentie zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Dit is de laatste fase vóór een nieuwe lockdown, aldus ingewijden.

Waar worden de meeste mensen besmet?

De meeste besmettingen vinden volgens het RIVM plaats in de ‘thuissituatie’ (afgelopen week 56.5%), daarna volgt de ‘werksituatie’ (12.7%) en door ‘overige familie’ (12.7%). Het percentage besmettingen dat de afgelopen week in de horeca heeft plaatsgevonden is 2.9%.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com